Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Danie typu jej jakie to pyszne!Młode ziemniaki zapieczone z chrupiącym selerem i wyrazistą w smaku wędzoną szynką wieprzową.Podane z sosem z selera naciowego który wyszedł wspaniały w smaku o pięknym , miętowym kolorze , delikatny z nutą chrzanu i ostrością pieprzu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:
    300g. szynki wieprzowej wędzonej
    300g. selera konserwowego
    5 łodyg selera naciowego
    400 ml jogurtu naturalnego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    8 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków

    Składniki robocze:
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    świeżo mielony pieprz
    sól
    1 łyżka masła śmietankowego
    1 łyżka chrzanu

    Dekoracja:
    natka pietruszki


    Podział standardowy:
    Faszerowane ziemniaki:
    8 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków
    300g. szynki wieprzowej wędzonej
    300g. selera konserwowego
    100g. jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    świeżo mielony pieprz
    sól
    1 łyżka masła śmietankowego
    Zielony sos:
    300g. jogurtu naturalnego
    5 łodyg selera naciowego
    1 łyżka chrzanu
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem
1. Faszerowane ziemniaki: ziemniaki wyszorować , ugotować na miękko z dodatkiem soli ,odcedzić , osuszyć nad ogniem.
    Każdego ziemniaka przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć miąższ.
  • 
Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem
2. Szynkę oraz miąższ z ziemniaków pokroić w kostkę , selera odsączyć z zalewy , składniki wymieszać z jogurtem naturalnym ( 100ml) oraz przyprawami: bazylia , słodką papryką , solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 
Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem
3. Każdą połówkę ziemniaka napełnić sałatką , położyć po odrobinie masła , zapiekać 20-25 min( do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200st.
  • 
Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem
4. Zielony sos: w kielichu blendera umieścić jogurt naturalny ( 300ml) , pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego , chrzan oraz sól i świeżo mielony pieprz ( pieprzu polecam dodać sporo około 1 łyżki)
    Zmiksować do powstania jednolitego sosu.
    Na talerze wylać porcję sosu , ułożyć gorące ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować