Pulpety z warzywami pod beszamelem

  • wyświetlono: 803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo aromatyczne i treściwe danie. Zwabi do kuchni każdego. Złocisty i chrupiący wierzch oblepiający kulki mięsne i warzywa to najlepsze, co może być. Uwielbiam tego typu dania.

20180711_125838

Składniki

Mięsne kulki:
mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram
jajko 1 szt.
bułka tarta 3 łyżki
sól 1 płaska łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt.
majeranek 1 łyżka
pieprz ok. 1/3 łyżeczki

Warzywa:
marchew żółta 1 szt.
marchew zwykła 1 szt.
brokuł kilka różyczek
strączki groszku 1 garść
pieczarki 3 szt.
olej do smażenia 3-4 łyżki

Beszamel:
masło 40 gram
mąka 2 łyżki
mleko 350 ml.
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.

Wierzch:
ser żółty 4 plastry cienkie
natka pietruszki 2-3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety z warzywami pod beszamelem

  • image-12jvlqr1. Mięsne kulki:
    Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.
  • image-0ihk0rh2. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.
  • image-0t0rsjp3. Beszamel:
    Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.
  • image-0rk0m144. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze 5 min.
PPWS_11-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankapieczarkiw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamięso mielonewarzywabeszamelbrokułmarchewkolacjaobiadzielony groszekimprezamięsne kulkimarchew żółta

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki

Dodane przez: Białogardzianka Gotuje

Gołąbki pod pierzynką z beszamelem i serem

Pyszne Gołąbki w sosie beszamelowym...

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

Dodane przez: Kloruś

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

Młoda kapusta to jedno z moich...

Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem

Dodane przez: Kloruś

Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem

Włoskie cannelloni nadziewane grzybami...

Pulpety z warzywami i pieczarkami,Propozycja podania

Dodane przez: Margolebiew

Pulpety z warzywami i pieczarkami

Idealna na obiad, z tych składników...

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Dodane przez: Martyna1991

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Grube rurki kryją w sobie mnóstwo...

Brokuł z orzechami włoskimi pod beszamelem

Dodane przez: agatab

Brokuł z orzechami włoskimi pod beszamelem

Taki brokuł możemy podać jako dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE