Zapiekane łazanki z serem i prażoną cebulką

4.5 (163 ocen)

To takie typowe danie porządkowe - ale bardzo smaczne i sycące, i wychodzi duża porcja na 2 dni, serdecznie polecam i zapraszam:))))

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
    170 g białej kapusty
    200 g mielonego mięsa
    150 g kiełbasy podwawelskiej
    170 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki prażonej cebulki
    50 g sera żółtego
    400 g makaronu rurki
    2 listki laurowe
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane łazanki z serem i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną pokroić,przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki i wstawić na ogień. Gotować do miękkosci. Biała kapustę drobno poszatkować i dodać do kiszonej mniej więcej na 10 minut przed kończeniem gotowania. Następnie całość odcedzić na sicie.
  • do cebuli dodać mięso i kiełbasę 2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. W między czasie pokroić w małą kostkę kiełbasę. Dodać ją do garnka i smażyć aż kiełbasa się zrumieni a mięso będzie wysmażone.
  • dodać pieczarki 3. Pieczarki obrać, pokroić w ćwierć plasterki i dodać do garnka. Smażyć do zmniejszenia objętości grzybów.Do garnka wrzucić odcedzone kapusty i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat, przyprawy i dobrze wymieszać. Pogotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia.
  • 4. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić. Wymieszać z zawartością garnka. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać tartym serem żółtym i prażoną cebulką. Wstawić na 180 st na 20-25 minut, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Makaron Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować