zapiekane kotlety wieprzowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste pożywne danie na poczekaniu w staropolskim stylu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 kotletów wieprzowych
    sól
    pieprz kolorowy
    miód
    oregano
    ziarna gorczycy
    bazylia
    tymianek
    cząber
    rozmaryn
    ziarna kolendry
    majeranek
    ziele angielskie
    kminek

    200 g wędzonego boczku
    2 cebule
    2 łyżki sklarowanego masła
    400 g kiszonej kapusty
    3 ząbki czosnku
    2 suszone kanie, lub inne suszone grzyby
    pieprz kajeński
    kieliszek białego wina
    2 liście laurowe

Zapiekane kotlety wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieprz kolorowy, gorczycę, kolendrę, ziele angielskie i kminek rozcieramy w moździerzu. Roztarte przyprawy wysypujemy na talerz, dosypujemy, sól, oregano, bazylię, tymianek, cząber, rozmaryn i majeranek. Mieszamy ze sobą.
  • 2. Kotlety rozbijamy. Obtaczamy w mieszance ziołowej. Obsmażamy na sklarowanym maśle prawo-lewo.
  • 3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z czosnkiem na tłuszczu spod kotletów. Dodajemy kapustę i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy wino, pieprz kajeński, liść laurowy, kruszymy kanie i dusimy jeszcze ok. 15 minut.
  • 4. Wędzony boczek kroimy na cienkie plasterki.
  • 5. Brytfannę smarujemy masłem. Na spód kładziemy duszoną kapustę, w kapustę wciskamy podsmażone kotlety na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku. Zapiekamy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy