Zapiekane koszyczki II

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejna odsłona wytrawnej babeczki, tym razem w chlebie ze szpinakiem, oscypkiem i jajkiem. Zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza wersja niż poprzednio :))) W mojej skromnej ocenie ten sposób wykonania koszyczka smakuje mi dużo bardziej, niż z boczkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 op. świeżego szpinaku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki serka mascarpone
    2 łyżki masła
    3 małe oscypki
    6 jajek
    chleb tostowy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sakiewki Zapiekanki Przystawki

Zapiekane koszyczki ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cnf742 1. Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy środki na cieniutkie placki. Każdy placek przekrawamy na pół. Z chleba wycinamy również kółka. Takie, aby pasowały na dno formy.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty szpinak. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Gdy szpinak się poddusi, przekładamy go do miski i na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (ok 3 minut). Gdy lekko się zeszklą, wrzucamy szpinak, dodajemy mascarpone i doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-1374qmx 3. Formę na muffinki wykładamy chlebem: 1 krążek na dno i 3 paski rozwałkowanego chleba na boki. Każdą babeczkę smarujemy masłem i na każdą z nich wykładamy po 2 - 3 łyżki szpinaku oraz parę kawałków pokrojonego w kostkę oscypka.
  • image-0pnmkk0 4. Na wierzch każdej babeczki wybijamy jajko (pamiętajcie o wybiciu jajka do osobnej miski, żeby sprawdzić, czy jest świeże!). Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15 minut w 180*C. Podajemy z sałatką z surimi lub z ulubionym sosem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/10/zapiekane-koszyczki-ii.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować