Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Ale nie tylko. Danie jest przepyszne .
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag makaronu kokardki
10 dag ulubionej mieszanki bakaliowej z orzechami
5 dag suchego maku
5 dag miodu prawdziwego
5 dag cukru
5 dag masła 82%
3 żółtka jaj
50 ml likieru amaretto
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem do garnka, mieszamy z masłem i miodem, wsypujemy suchy mak oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie , dodajemy otarte skórki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego lekko masłem naczynia żaroodpornego.
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel-czyli na prawie białą pianę, wlewamy amaretto, mieszamy i sosem jajecznym polewamy makaron.
Piekarnik nagrzewamy do 180*c całość zapiekamy 15 minut aż zacznie się lekko rumienić.
Komentarze