Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Ale nie tylko. Danie jest przepyszne .

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag makaronu kokardki
    10 dag ulubionej mieszanki bakaliowej z orzechami
    5 dag suchego maku
    5 dag miodu prawdziwego
    5 dag cukru
    5 dag masła 82%
    3 żółtka jaj
    50 ml likieru amaretto
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem do garnka, mieszamy z masłem i miodem, wsypujemy suchy mak oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie , dodajemy otarte skórki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego lekko masłem naczynia żaroodpornego.

    Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel-czyli na prawie białą pianę, wlewamy amaretto, mieszamy i sosem jajecznym polewamy makaron.

    Piekarnik nagrzewamy do 180*c całość zapiekamy 15 minut aż zacznie się lekko rumienić.

    Podajemy o d razu gorące.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować