Zapiekane kluski ze szpinaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 21 lat i jestem studentem Wydziału Ogrodnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu. Przepis na kluski jest jednym z moich ulubionych. Robi się je szybko. Podobne jadłem kiedyś na Sycylii w wiejskiej taw

Składniki:

  • ● 1/2 kg świeżego szpinaku
    ● 250 g mąki
    ● 2 jajka
    ● sól
    Sos: 2 cebule
    ● 25 dag pieczarek
    ● 1 łyżka masła
    ● 150 ml kwaśnej śmietany
    ● szczypta białego pieprzu
    ● sól
    ● 150 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Zapiekane kluski ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebieramy, płuczemy
    i gotujemy w lekko osolonej
    wodzie. Osączamy i drobno siekamy,
    studzimy. Formę do zapiekania
    natłuszczamy.
  • 2. Do szpinaku dodajemy mąkę,
    jajka, łyżeczkę soli, 5 łyżek wody
    i wyrabiamy na gładką masę,
    aż pokażą się pęcherzyki.
  • 3. Zagotowujemy dość dużo
    wody. Ciasto przekładamy na
    mokrą deskę i trzymając ją nad
    garnkiem, odcinamy nożem małe
    kawałki ciasta i wrzucamy je
    na wrzątek. Gdy wypłyną na
    powierzchnię, wyjmujemy łyżką
    cedzakową, osączamy i układamy
    w formie do zapiekania.
  • Zapiekane kluski ze szpinaku 4. Sos: cebule drobno kroimy.
    Pieczarki kroimy w drobne talarki.
    Na patelni roztapiamy masło.
    Dusimy cebulę do miękkości,
    dodajemy pieczarki, dusimy.
    Mieszając, dodajemy śmietanę,
    doprawiamy i zalewamy kluski.
    Ser ścieramy na tarce i posypujemy
    kluski z sosem. Zapiekamy
    w piekarniku w temp. 200 °C.

Porady

● Ciasto na kluski jest bardzo rzadkie, ale takie powinno być. ● Jeśli kluski zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem, powinien być rozgrzany do temperatury 175 °C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować