Zapiekane jajko

0 (0 ocen)

Zapiekane jajko z warzywami podawane na ciepło to dobry początek dnia.

Składniki:

  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    0,5 czerwonej papryki
    0,5 puszki pomidorów bez skórki
    15-20 dag szpinaku mrożonego siekanego
    1 puszka (40dag) czerwonej fasoli
    2 łyżki śmietany 18 %
    10 dag sera żółtego
    4 jajka
    sól
    pieprz
    chili
    oregano
    masło do wysmarowania kokilek
    olej ok. 2 łyżek do smażenia

Zapiekane jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n62h0i 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć.
    Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić , aż do wyparowania wody. Dobrze doprawić solą, pieprzem, chili i trochę oregano. Zdjąć z ognia.
  • image-07wewuc 2. Dodać fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.
  • image-1c44btt 3. Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Szpinak wcisnąć łyżeczką pomiędzy masę. Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jajko i lekko posolić.
    Piec w temperaturze 170-180 st do momentu, aż zetnie się białko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy