Zapiekane jajko z warzywami podawane na ciepło to dobry początek dnia.
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 czerwonej papryki
0,5 puszki pomidorów bez skórki
15-20 dag szpinaku mrożonego siekanego
1 puszka (40dag) czerwonej fasoli
2 łyżki śmietany 18 %
10 dag sera żółtego
4 jajka
sól
pieprz
chili
oregano
masło do wysmarowania kokilek
olej ok. 2 łyżek do smażenia
Zapiekane jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić , aż do wyparowania wody. Dobrze doprawić solą, pieprzem, chili i trochę oregano. Zdjąć z ognia.
2.Dodać fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.
3.Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Szpinak wcisnąć łyżeczką pomiędzy masę. Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jajko i lekko posolić.
Piec w temperaturze 170-180 st do momentu, aż zetnie się białko.
Komentarze