Zapiekane jajka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smakowita przekąska.

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI:
    4 PLASTERKI SUSZONEJ SZYNKI
    4 POMIDORKI SUSZONE
    4 JAJKA

    MAJONEZ BAZYLIOWY:
    4 - 5 ŁYŻEK MAJONEZU
    SPORA GARŚĆ LIŚCI BAZYLI

    DODATKI:
    RZEŻUCHA
    SÓL
    PIEPRZ
    TYMIANEK
    ZIOŁA PROWANSALSKIE

Zapiekane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZNIJMY OD MAJONEZU - ŚWIEŻE LIŚCIE BAZYLI MYJEMY I MIESZAMY RAZEM Z MAJONEZEM. NASTĘPNIE MIKSUJEMY BLENDEREM PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ I ODSTAWIAMY ŻEBY NABRAŁ AROMATU.
    W CZASIE GDY MAJONEZ NABIERA SMAKU PRZYGOTOWUJEMY NASZE ZAPIEKANE JAJKA - NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 - 200 STOPNI.
  • 2. FORMY NA MUFFINY LUB KOKILKI SMARUJEMY OLIWĄ I WKŁADAMY ( WYŚCIELAMY ) JE SZYNKĄ, NASTĘPNIE WKŁADAMY PO JEDNYM POMIDORKU I WBIJAMY JAKO.
    WKŁADAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 MINUT.
    WYCIĄGAMY I DOPRAWIAMY.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy