ZAPIEKANE JAJA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

4.5 (187 ocen)

  • 5 min

Tak przygotowane jaja sa bardzo smaczne.Podaję je na śniadanie wielkanocne.

  • 5 min

Składniki:

  • 8 jaj świeżych "S"
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    10-15 dag szynki
    1 pęczek szczypiorku
    10 dag sera żółtego
    sół,pieprz do smaku
    forma do muffinek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane jaja na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane jaja na cieście francuskim 1. Szynkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę a ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Gotowe ciasto francuskie podzielić na protokąty lub kwadraty i wyłożyć nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem miejsca.
    Na każde ułożyć pokrojoną szynkę i trochę szczypiorku.
  • 2. Wbić na to całe jajo tak aby żółtko nie wypłynęło i doprawić solą i pieprzem.
    Wierzch posypać startym serem żółtym i wstawić do nagraznego piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut.
    Upieczone jaja obsypać szczypiorkiem i podać ciepłe.

Porady

Najlepiej wybrać jaja "S" małe bo większe moga wypłynąć podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować