Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Zapiekane jabłko z chrupiącym francuskim cieście z daktylami i miodem!

  • 5 min

Składniki:


  • - jabłko - 1 szt.
    - ciasto francuskie - 100 g
    - daktyle bez pestek - 50 g
    - miód - 1 łyżka
    - cynamon - 2 łyżki
    - żółtko - 1 szt

Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłko 1.
    Jabłko obieramy ze skórki.

    Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód.

    Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie.

    Daktyle drobno siekamy.

    Wkładamy do wnętrza.

    Zalewamy łyżką miodu.

    Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.

    Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko.

    Zdobimy listkami.



    Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem.

    Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut.

    Zajadamy gorące!

    Można posypać cukrem pudrem!

    Pycha!

Komentarze

Podobne przepisy