Zapiekane jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jabłka są bardzo zdrowe a w połączeniu z jagodami i niewielką ilością miodu tworzą ucztę dla podniebienia nawet dla osób będących na diecie.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 20 dag masła,
    25 dag mąki,
    1 jajko,
    1 łyżki śmietany,
    szczypty soli,
    2 łyżki miodu,
    10 dag jagód świeżych albo mrożonych,
    8 dużych jabłek.

Zapiekane jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę należy przesiać i połączyć z masłem, jajkami, śmietaną, solą i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je pod przykryciem na około 2 godziny do zimnego miejsca. Pod koniec tego czasu obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Do środka jabłek wkładamy jagody. Możemy także dodać do nich cukier bądź miód i posypujemy je cynamonem. Następnie wyjmujemy ciasto, które należy rozwałkować i podzielić na kwadraty takiej wielkości, byśmy mogły zawinąć w nie jabłka. Na środku ciasta kładziemy owoc i łączymy końcówki ciasta na jego górze. W ten sposób przygotowane owoce pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-35 minut.

Porady

Po upieczeniu jabłka warto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy