Zapiekane gruszki z serem ricotta w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszke przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyk nasypujemy cukier i cynamon, mieszamy. Gruszki od strony przecięcia obtaczamy w cukrzycy z cynamonem. Do wydrążamy ch otworów nakładamy po łyżce serka. Tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonke na oleju. Mąkę mieszamy z wcześniej używanym cukrem i cynamonem i dodajemy olej. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozgniatamy palcami kruszonkę. Gruszki posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Polewamy roztopiona gorzką czekoladą. Można również dla ozdoby posypać płatkami migdałów.
Komentarze