Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i słodki deser, który możemy podać do obiadu lub na podwieczorek. Nadziane masą z mielonych orzechów, miodu, rodzynek i jogurtu. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 gruszki
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki rodzynek
    5 łyżeczek z czubkiem mielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka dżemu
    masło - do naczynia żaroodpornego
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem 1. Rodzynki wkładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą.
    Gruszki myjemy i wycieramy, kroimy na pół i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Wybieramy łyżeczką miąższ ze środka gruszek. Do miseczki wkładamy jogurt naturalny i odsączone z wody rodzynki. Dosypujemy mielone orzechy, miód i dokładnie mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nadzienie wkładamy do środka gruszek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od twardości gruszek.
    Każdą połówkę gruszki dekorujemy dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować