Zapraszam na super gołąbki z kapustą w środku. Takie gołąbki są bardzo proste w przygotowaniu a smakują wyśmienicie. Polecam zapiekać je polane przecierem pomidorowym.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
zestaw A
a) składniki podstawowe z zastawu
250 g mięsa z piersi kaczki bez skórki
1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
100 g kapusty pekińskiej
b) składnik podstawowy dodatkowy
300 ml przecieru pomidorowego
c) składniki robocze
1 jajko do sklejenia masy
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
po 1 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
d) dekoracja
świeża bazylia
Zapiekane gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi kaczki myjemy i osuszamy a następnie kroimy w duże kawałki. Cebulę wraz z czosnkiem obieramy z łusek, cebulę kroimy na 4 części. Mięso wraz z cebulką i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy drobno pokrojoną umytą kapustę pekińską, kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę dłońmi a następnie formujemy 6 sporych kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy uformowane gołąbki (aż mięso zrobi się jasne). Potem przekładamy kotlety do naczynia i polewamy przecierem pomidorowym. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem a następnie przez 30 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze. Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Komentarze