Zapiekane gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super gołąbki z kapustą w środku. Takie gołąbki są bardzo proste w przygotowaniu a smakują wyśmienicie. Polecam zapiekać je polane przecierem pomidorowym.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw A
    a) składniki podstawowe z zastawu
    250 g mięsa z piersi kaczki bez skórki
    1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    100 g kapusty pekińskiej
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    300 ml przecieru pomidorowego
    c) składniki robocze
    1 jajko do sklejenia masy
    2 łyżki bułki tartej
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    po 1 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
    2 łyżki oleju do smażenia
    d) dekoracja
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Zapiekane gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z piersi kaczki myjemy i osuszamy a następnie kroimy w duże kawałki. Cebulę wraz z czosnkiem obieramy z łusek, cebulę kroimy na 4 części. Mięso wraz z cebulką i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy drobno pokrojoną umytą kapustę pekińską, kaszę jaglaną, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę dłońmi a następnie formujemy 6 sporych kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy uformowane gołąbki (aż mięso zrobi się jasne). Potem przekładamy kotlety do naczynia i polewamy przecierem pomidorowym. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem a następnie przez 30 minut bez przykrycia w tej samej temperaturze. Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Kasza jaglana Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować