Zapiekane, faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis tani, szybki i bardzo prosty. Urozmaici każdy stół ...

  • 25 min

Składniki:

  • ok 10 dużych otwartych pieczarek
    troszkę startego żółtego sera
    średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    duża łyżka bułki tartej
    2 jaja
    natka pietruszki
    sól i pieprz

Zapiekane, faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Jaja ugotować i driobniuko pokroić.
    Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę.
    Pieczarki umyć, zdjąć skórkę. Nóżki oddzielić od kapeluszy. Kapelusze odstawić, a nóżki pokroić i podsmażyć.
    Podsmażyć lekko cebulkę i starty czosnek.
    Ugotowane, pokrojone jajka dodać do podsmażonych nóżek, złączyć z cebulką i czosnkiem. dodać natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    Kapelusze lekko osolić i opieprzyć. Do środka nałożyć uzyskany farsz.
    Oprószyć startym serem żółtym.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 25 minut.
    Najlepiej smakują z ketchupem !
    Smacznego !

Porady

Na blaszkę do pieczenia warto wyłożyć papier do pieczenia. Do oprószenia można użyć także parmezanu lub mozarelli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy