Zapiekane eskalopki z indyka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Super danie na kolację i nie tylko.......

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - plastry z piersi indyka-eskalopki: 4 sztuki
    - śmietana30%: 3 łyżki
    - masło: 60 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - mąka: 50 gramów
    - ser żółty: 50 gramów
    - likier pomarańczowy: 25 mililitrów
    - gałka muszkatołowa (starta): 2 szczypty
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki

Zapiekane eskalopki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Eskalopki obtoczyć w mące .Obsmażyć na 25 g masła po 5=6 minut z każdej strony.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować 5 g masa. Ułożyć eskalopki.
  • 3. Do masła które zostało na patelni dolać likier i dokładnie wymieszać.
  • 4. Z 30 gramów masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę. Dolać mleko, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 5. Zetrzeć ser na tarce i połowę dodać do sosu, dolać z patelni tłuszcz z likierem. Wszystko dokładnie wymieszać i dolać śmietanę.
  • 6. Zalać eskalopki, posypać resztą sera. Zapiekać 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy