Zapiekane ćwiartki ziemniaków gyros z dodatkami

4.5 (166 ocen)

Od tej zapiekanki po prostu nie można się oderwać :)

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    1 długie pętko ulubionej kiełbasy ( u mnie z pieprzem)
    1 puszka kukurydzy
    1 duży pomidor
    100 g. tartego sera żółtego ( u mnie Gouda)
    wiórki masła śmietankowego ( 5-6)
    Marynata:
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    2 łyżki oliwy ( ew. oleju)
    3 łyżki przyprawy gyros
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka soli
    1łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka chili
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane ćwiartki ziemniaków gyros z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , gotujemy na pół twardo ( ok 15 min) , odcedzamy , osuszamy nad ogniem.
    Kroimy w ćwiartki ( każdego ziemniaka na 4) .
    Składniki marynaty łączymy , przelewamy do ziemniaków , mieszamy delikatnie.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Kiełbasę i pomidora kroimy w kostkę , kukurydzę odsączamy z zalewy .
    Składniki układamy na ziemniakach w kolejności :
    kiełbasa , kukurydza oraz pomidor. Na wierch układamy wiórki masła , całość posypujemy serem żółtym.
    Zapiekamy 35 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Porady

Zapiekanka najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowo-koperkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować