zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod beszamelem

  • wyświetlono: 1302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna zapiekanka z cannelloni w stylu włoskim.

Kasja1986
  • 100min

Składniki

opakowanie cannelloni

sos boloński:
ok. 1,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
gałązka lubczyku
2-3 ząbki czosnku
2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
1 świeża papryczka chili
łyżeczka miodu
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek

sos beszamelowy
1 l mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól

parmezan lub grana padano do posypania
masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania przepisu:

zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod beszamelem

  • 1. Sos boloński: Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 2. Sos beszamelowy: Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Naczynie smarujemy obficie masłem. Cannelloni napełniamy sosem bolońskim. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy beszamelem. Posypujemy płatkami sera. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy, aż beszamel się ze złoci, ok. 25-30 min w 180 stopniach C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatabeszamelcannelloniZapiekankikonkurs_zapiekanki2sos_boloński

Komentarze

Podobne przepisy

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Stare Gary

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

Tym razem zielone zapiekane pod...

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie...

NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Dodane przez: Grazia0310

NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Smaku tej zapiekanki nie da się...

image-02x6b6k

Dodane przez: paulette17

Rozgrzewające cannelloni z farszem mięsnym...

To danie to rozgrzewający makaron...

image-1sxpyd2

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki zapiekane pod beszamelem

Pyszna zapiekanka gołąbkowa

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Cukiereczek

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Bardzo sycąca i wspaniale prezentujące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE