Zapiekane cannelloni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tę potrawę znalazłam w starych przepisach mamy. Smakuje zrobiona na świeżo i odgrzewana.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
    1 kg mięsa mielonego
    koncentrat pomidorowy
    czosnek, cebula
    przyprawy
    Sos
    jogurt naturalny
    czosnek
    majonez
    zioła prowansalskie

Zapiekane cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaronu nie gotujemy. Mięso przyprawiamy, dodajemy starty na tarce czosnek i cebulę. Całość przesmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy, zetrzeć ser żółty. Farszem nadziewać rurki i układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około. 30 min. w temperaturze 150 stopni. Przed włożeniem do piekarnika można posypać ułożone rurki serem.
    Pierwsza wersja tego przepisu była z sosem beszamelowym. Ja do naczynia nie dodaję sosu. Po wyjęciu potrawę polewam sosem czosnkowy który robię z jogurtu, majonezu i czosnku.

Porady

Mięso po przesmażeniu wyjmuję specjalną łyżką z otworami, żeby oddzielić tłuszcz. Potrwa wtedy jest lżejsza:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy