Co na śniadanie ? Proponuję zapiekane bułeczki z jajkiem, są pyszne!
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
4 pszenne bułeczki
4 małe jajka
5 dag żółtego sera np. goudy
3 dag boczku wędzonego
1 mała cebula
½ papryki czerwonej
Szczypta soli do smaku
Szczypta pieprzu do smaku
Natka pietruszki do posypania
Zapiekane bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułeczki-mogą być z poprzedniego dnia, są nawet lepsze niż świeże, odcinamy wierzch, wydrążamy ze środka miąższ tworząc miseczkę do faszerowania.
2.Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, gdy zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu-z solą uważać bo sam boczek jest już wystarczająco słony, dusimy całość 5 minut, zestawiamy z ognia.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy odrobiną spody bułeczek, nakładamy farsz, uklepujemy, posypujemy znów serem,
4.bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok.
Na środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około 12-15 minut żółtko ma pozostać płynne.
Posypać przed podaniem natką pietruszki.
Podawać na gorąco z chrupiącymi czapeczkami z bułek.
Pycha!
Komentarze