Zapiekane bułeczki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Co na śniadanie ? Proponuję zapiekane bułeczki z jajkiem, są pyszne!

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pszenne bułeczki
    4 małe jajka
    5 dag żółtego sera np. goudy
    3 dag boczku wędzonego
    1 mała cebula
    ½ papryki czerwonej
    Szczypta soli do smaku
    Szczypta pieprzu do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Kanapki

Zapiekane bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Bułeczki-mogą być z poprzedniego dnia, są nawet lepsze niż świeże, odcinamy wierzch, wydrążamy ze środka miąższ tworząc miseczkę do faszerowania.
  • Przygotowanie 2. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, gdy zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu-z solą uważać bo sam boczek jest już wystarczająco słony, dusimy całość 5 minut, zestawiamy z ognia.
  • Przygotowanie 3. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy odrobiną spody bułeczek, nakładamy farsz, uklepujemy, posypujemy znów serem,
  • Przygotowanie 4. bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok.

    Na środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około 12-15 minut żółtko ma pozostać płynne.

    Posypać przed podaniem natką pietruszki.
    Podawać na gorąco z chrupiącymi czapeczkami z bułek.
    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Jajka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować