Zapiekane brokuły pod jajkiem

4.49 (143 ocen)

To przepis na pyszne śniadanie, czyli zapiekane z kokilkach jajka na brokule, posypane żółtym serem i szczypiorkiem. Na tak podany brokuł i jajko z pewnością skuszą się nasi najmłodsi,i a także osoby lubiące zjeść rano ciepły posiłek.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • Jeden mały brokuł,
    • 4 jajka,
    • 4 plasterki boczku,
    • 4 łyżki groszku zielonego (z puszki lub ugotować świeży),
    • 4 łyżki tartego sera żółtego,
    • Szczypiorek do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Zapiekane brokuły pod jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuły 1. Brokuł oczyszczamy, dzielimy na różyczki i delikatnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Lekko przestudzony porcjujemy do 4 kokilek .
  • Przed zalaniem jajkiem 2. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie topimy na patelni. Gotowym posypujemy brokuły. Do foremek dokładamy groszek. Do każdej kokilki wybijamy jajko.
    Przekładamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu ścięcia się jajka. Każdy decyduje, czy chce by jajko było pół miękkie, czy na twardo. Pieczemy w 180°C.
  • 3. Tuż przed końcem pieczenia całość posypujemy delikatnie serem żółtym. Gdy ten się rozpuści kokilki wyjmujemy, posypujemy ich zawartość pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.

Porady

To także odmienny sposób podania jajka. Doskonały do zastąpienia jajka gotowanego lub jajecznicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować