Zapiekane bagietki z cukinią i salami

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące bagietki z warzywną przeplatanką na wierzchu, w której znalazły się również plasterki salami. Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub jako poczęstunek dla gości.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bagietka
    1 cukinia zielona
    1 cukinia żółta
    parę plasterków salami
    1 pomidor
    1 kulka (125 g) mozzarelli
    sól
    oliwa z oliwek
    masło
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Wędliny

Zapiekane bagietki z cukinią i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić na cienkie plasterki i zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na minimum 30 min. Kiedy cukinia puści sok, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Pomidora i ser mozzarellę pokroić na plasterki.
  • 2. Bagietkę przekroić na pół i rozkroić przez środek. Cztery części posmarować miękkim masłem. Układać naprzemiennie plasterki salami, cukinii, pomidora i mozzarelli na całej powierzchni bagietki. Warzywa delikatnie posmarować oliwą i wstawić zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 200 *C na 15 – 20 min. Gorące polać sosem czosnkowym i podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować