Kaszę jaglaną łączyłam już w sałatkach z awokado, czy filetem. Tym razem dla odmiany to awokado napełniłam kaszą. Filet podnosi wartość odżywczą, a suszone pomidory doskonale orzeźwiają przygotowane nadzienie. POLECAM!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 2 owoce awokado,
• 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
• 0,5 filetu z kurczaka (nieduży),
• 5 -6 pomidorów suszonych z oleju,
• ok 2 łyżki oleju spod pomidorów,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• olej,
• sok z cytryny
Zapiekane awokado z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową studzimy (niekoniecznie całkiem).
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie oprószamy go przyprawami i smażymy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Do przestudzonej kaszy dodajemy przygotowane mięso, pomidory i natkę pietruszki. Całość mieszamy doprawiając do smaku i dodając olej spod pomidorów.
2.Awokado przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki.
3.Naciętą część skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane owoce napełniamy jaglanym farszem. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15 minut w 170°C.
Podajemy na ciepło.
Komentarze