Zapiekane awokado z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Kaszę jaglaną łączyłam już w sałatkach z awokado, czy filetem. Tym razem dla odmiany to awokado napełniłam kaszą. Filet podnosi wartość odżywczą, a suszone pomidory doskonale orzeźwiają przygotowane nadzienie. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 2 owoce awokado,
    • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
    • 0,5 filetu z kurczaka (nieduży),
    • 5 -6 pomidorów suszonych z oleju,
    • ok 2 łyżki oleju spod pomidorów,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • olej,
    • sok z cytryny

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową studzimy (niekoniecznie całkiem).
    Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie oprószamy go przyprawami i smażymy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
    Do przestudzonej kaszy dodajemy przygotowane mięso, pomidory i natkę pietruszki. Całość mieszamy doprawiając do smaku i dodając olej spod pomidorów.
  • przekrawanie 2. Awokado przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki.
  • przed pieczeniem 3. Naciętą część skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane owoce napełniamy jaglanym farszem. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15 minut w 170°C.
    Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy