Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawa propozycja na udane śniadanie w zdrowym stylu. Awokado zapiekane z jajkiem, pachnącą szynką, z dodatkiem aromatycznego świeżego szczypiorku sprawdzi się również w postaci imprezowej przystawki.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 awokado
    4 jajka
    100g szynki wędzonej
    sok z połowy cytryny
    4 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
    1 łyżka oleju
    świeżo zmielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestek i lekko łyżką poszerzyć miejsce po pestce wyciągając część miąższu. Środek awokado skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Do każdego zagłębienia awokado wbić jajko, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.
  • 3. Szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
  • 4. Gotowe awokado podawać posypane szczypiorkiem i szynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować