Ciekawa propozycja na udane śniadanie w zdrowym stylu. Awokado zapiekane z jajkiem, pachnącą szynką, z dodatkiem aromatycznego świeżego szczypiorku sprawdzi się również w postaci imprezowej przystawki.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 awokado
4 jajka
100g szynki wędzonej
sok z połowy cytryny
4 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju
świeżo zmielony pieprz
sól
Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado przekroić na pół, pozbawić pestek i lekko łyżką poszerzyć miejsce po pestce wyciągając część miąższu. Środek awokado skropić sokiem z cytryny.
2.Do każdego zagłębienia awokado wbić jajko, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.
3.Szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
4.Gotowe awokado podawać posypane szczypiorkiem i szynką.
Komentarze