Zapiekana zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten przepis znany jest w mojej rodzinie od lat, a pochodzi od babci z Białegostoku. Kiedyś, zamiast bagietki, zupę zapiekano z chlebem.

Składniki:

  • ● 50 dag cebuli
    ● ząbek czosnku
    ● 2 łyżki masła
    ● 200 ml białego wina
    ● 1 l bulionu
    ● pęczek świeżego estragonu lub suszony
    ● 8 kromek bagietki
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz

Zapiekana zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana zupa cebulowa 1. Bagietkę kroimy. Cebule
    obieramy i kroimy w cienkie talarki.
    Czosnek drobno siekamy
    lub miażdżymy w prasce. Roztapiamy
    masło i na małym ogniu
    dusimy cebulę z czosnkiem.
  • Zapiekana zupa cebulowa 2. Wlewamy wino i bulion. Gotujemy
    ok. 15 minut. Wsypujemy
    posiekany świeży lub suszony
    estragon oraz doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Zapiekana zupa cebulowa 3. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach i posypujemy obficie
    pokrojoną bagietkę. Zupę
    wlewamy do żaroodpornego
    naczynia i wkładamy do niej
    kromki. Zapiekamy na rumiano
    (10-15 minut) w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C. Przed
    podaniem nieco studzimy.

Porady

Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, możemy zrobić jasną zasmażkę – do cebuli wsypujemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy