Bardzo smaczna jest taka zapiekana wątróbka ze schabem. Najczęściej takiej mieszanki używam do faszerowania kurczaka. Zamiast schabu można użyć innego mięsa np. łopatki.
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
2 kotlety schabowe bez kości ok. 400 g
2 łyżki masła
łyżeczka cukru
pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej
2 małe jajka
pieprz czarny świeżo mielony
1/3 łyżeczki soli
Zapiekana wątróbka ze schabem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oraz czysty, osuszony schab przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki również przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą, cukier, masło, pieprz czarny świeżo mielony, sól i dokładnie wyrobić.
Farsz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Komentarze