Zapiekana wątróbka ze schabem i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczna jest taka zapiekana wątróbka ze schabem. Najczęściej takiej mieszanki używam do faszerowania kurczaka. Zamiast schabu można użyć innego mięsa np. łopatki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
    2 kotlety schabowe bez kości ok. 400 g
    2 łyżki masła
    łyżeczka cukru
    pęczek natki pietruszki
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 małe jajka
    pieprz czarny świeżo mielony
    1/3 łyżeczki soli

Zapiekana wątróbka ze schabem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oraz czysty, osuszony schab przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki również przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą, cukier, masło, pieprz czarny świeżo mielony, sól i dokładnie wyrobić.
    Farsz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
    Podawać ze świeżym pieczywem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy