Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Dziś zapraszam na zupełnie inną wersję znanej wszystkim sałatki Caprese. Dodatkowo wzbogaciłam ją o grillowanego bakłażana i ser feta. I tak oto powstała zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 bakłażany
    ◦2-3 pomidory
    ◦2 kulki mozzarelli
    ◦50 g sera feta
    ◦pieprz świeżo zmielony
    ◦sól
    ◦oliwa z oliwek

    Dodatkowo:
    ◦3-4 łyżki pesto z bazylii lub świeżo posiekanych listków bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekana sałatka caprese z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w plasterki ok. 1 cm grubości, solimy i odstawiamy na bok. Następnie osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem, smarujemy delikatnie oliwią i grillujemy z dwóch stron po ok. 5 minut z każdej. Pomidory i ser mozzarella również kroimy w plasterki o grubości takiej jak bakłażan.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwowo: plaster bakłażana, na niego ser mozzarella, plasterek pomidora, ponownie bakłażana, ser i pomidora, którego posypujemy pokruszonym serem feta. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi warzywami i serem. Całość zapiekamy ok. 8 minut. Przed podaniem posypujemy bazylią lub polewamy pesto i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Do takiej sałatki idealnie pasuje sos z pesto bazyliowego lub zredukowany ocet balsamiczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować