Zapiekana ryba z brokułem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piątkowa zapiekanka, filety rybne zapiekane z brokułem, polane pysznym sosem beszamel, posypane parmezanem, a co najważniejsze zero smażenia.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg dowolnego fileta rybnego
    • Mąka pszenna do panierki
    • Sól
    • Kurkuma
    • Papryka ostra
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    Składniki na sos:
    • 2 łyżka masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanki mleka
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • Sól
    • Pieprz
    Składniki dodatkowe:
    • 500 g sera parmezan
    • 2 brokuł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Zapiekana ryba z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, papryką oraz kurkumą. Panierujemy w mące, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • brokuł 2. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na upieczonej rybie.
  • sos 3. Przygotowujemy sos, margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę mieszając, żeby nie powstały nam grudki, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
    Sos układamy na warzywie i posypujemy startym serem parmezanem. Zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.
  • ryba 4. Zapiekanka rybna z brokułem jest gotowa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować