ZAPIEKANA POTRAWKA ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

Danie bardzo syte, smaczne i nietrudne – zadowoli każde kubki smakowe! : ) idealne z zimnym kefirem ; )

Składniki:

  • ok 500 g fileta z kurczaka
    ok 6 dużych ziemniaków
    ok 250 g świeżego szpinaku
    duża cebula
    4 ząbki czosnku
    ok 2 – 3 łyżki masła
    ok 2 łyżek przyprawy gyros
    ok 1 łyżki oleju rzepakowego
    ok 4 łyżek śmietany 18 %
    ok 250 ml (szklanka) rosołu lub bulionu z kostki
    100 g sera pleśniowego Lazur
    brokuł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana potrawka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w posolonej wodzie.
    W tym czasie w osobnym garnku gotuję wodę z 1 / 2 szklanki mleka
    i łyżeczką cukru, gdy woda się zagotuje – wkładam brokuł i gotuję al’dente.
    Na patelni roztapiam masło, dodaję posiekany czosnek i dosypuję stopniowo szpinak – całość chwilę smażę razem.
    Filet z kurczaka kroję w drobne paseczki, dodaję przyprawę i olej, całość mieszam.
    Rozgrzewam patelnię, dodaję kurczaka – chwilkę podsmażam.
    Następnie dodaję posiekaną w piórka cebulę.
    Osobno do ciepłego rosołu dodaję śmietanę, mieszam.
    Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki.
    W żaroodpornym naczyniu układam całość warstwami :
    plastry ziemniaków – plastry sera pleśniowego – kurczak z cebulą – szpinak – plastry ziemniaków – zalewam całość sosem – brokuły.

    Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika do ok. 180 C
    i piekę 30 – 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować