Zapiekana pierś z kurczaka z serem pod pierzynką z bakłażana

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurczak z serem z czarnuszki z bakłażanem na pomidorowym spodzie,niebo w gębie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    1 bakłażan
    3 plastry sera z czarnuszką
    50 g bułki tartej
    1 jajko
    sól i pieprz
    oliwa do smażenia
    1 puszka krojonych pomidorów
    łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zapiekana pierś z kurczaka z serem pod pierzynką z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć,,a następnie pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach plastry bakłażana opłukać zimną wodą ,a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Plastry bakłażana posmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 2 minuty na każdej stronie. Odłożyć na ręcznik papierowy.
    Pomidory z puszki doprawić solą,pieprzem i oregano,gotować przez 5 minut.
    Piersi z kurczaka doprawić solą i mielonym pieprzem. Jajko roztrzepać w miseczce.
    Każdą z piersi z kurczaka kolejno zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce .Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka z dwóch stron na złoty kolor.Sos pomidorowy przelać do naczynia żaroodpornego. Następnie na każdej z piersi ułożyć plaster sera a następnie zawinąć zachodzącymi na siebie plastrami bakłażana. Przełożyć do naczynia z sosem.Posypać bułką tartą i piec 35 minut w 180 stopniach.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Filet z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować