Kurczak z serem z czarnuszki z bakłażanem na pomidorowym spodzie,niebo w gębie.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
1 bakłażan
3 plastry sera z czarnuszką
50 g bułki tartej
1 jajko
sól i pieprz
oliwa do smażenia
1 puszka krojonych pomidorów
łyżeczka oregano
Zapiekana pierś z kurczaka z serem pod pierzynką z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć,,a następnie pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach plastry bakłażana opłukać zimną wodą ,a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Plastry bakłażana posmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 2 minuty na każdej stronie. Odłożyć na ręcznik papierowy.
Pomidory z puszki doprawić solą,pieprzem i oregano,gotować przez 5 minut.
Piersi z kurczaka doprawić solą i mielonym pieprzem. Jajko roztrzepać w miseczce.
Każdą z piersi z kurczaka kolejno zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce .Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka z dwóch stron na złoty kolor.Sos pomidorowy przelać do naczynia żaroodpornego. Następnie na każdej z piersi ułożyć plaster sera a następnie zawinąć zachodzącymi na siebie plastrami bakłażana. Przełożyć do naczynia z sosem.Posypać bułką tartą i piec 35 minut w 180 stopniach.Smacznego.
Komentarze