Zapiekana Pierś z Kurczaka na Porach

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z serii nie wygląda a smakuje ;-) Propozycja na szybki i smaczny obiad.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka( lub 1,5 mniejszej )
    3 pory
    100 ml śmietany 30 %
    3 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do kurczaka
    ząbek czosnku
    duży pomidor
    tarty ser na wierzch

    Dodatkowo:

    masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana pierś z kurczaka na porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś na porach. 1. Pory dokładnie umyć i osuszyć,pociąć w krążki szer.3-5 mm,ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,posmarowanego masłem.
  • Pierś na porach. 2. Piersi z kurczaka umyć,osuszyć oczyścić z błon i pokroić na cieńsze plastry,natrzeć ulubioną przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu na porach.
  • Pierś na porach. 3. W małej miseczce wymieszać majonez ze śmietanką,ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę,doprawić solą i pieprzem i wylać na piersi,dokładnie rozsmarować,
  • Pierś na porach. 4. ułożyć na wierzchu pomidora pokrojonego w plasterki.
  • Pierś na porach. 5. Wstawić do piekarnika na 15 min.
    Piec w temp.200 C.po 15 min.wyjąć z piekarnika i zetrzeć na wierzch ser,

Porady

Pomidora można pominąć jeśli ktoś nie lubi,jest równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować