Zapiekana papryka z brokułami i risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki
    1 szklanka ryżu arborio
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    50 ml białego wytrawnego wina
    600 ml bulionu warzywnego
    100 g startego sera cheddar
    1 mały brokuł
    oliwa z oliwek

Zapiekana papryka z brokułami i risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana papryka z brokułami i risotto 1. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.

    Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

    Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (145 ocen)

Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami