Zapiekana owsianka jabłkowa z migdałami.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aby mieć siłę, na cały dzień należy zjeść dobre śniadanie. Owsianka, jest nie tylko zdrowa i pożywna ale przede wszystkim smaczna i aromatyczna.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 jabłka startego na dużych oczkach
    4 łyżki płatków owsianych
    cynamon
    kardamon
    1/2 szklanki mleka
    odrobina wody
    1 białko
    odrobina migdałów

Zapiekana owsianka jabłkowa z migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Wstawiamy foremkę lub kokilkę do piekarnika. W między czasie jak forma się nagrzewa to zalewamy płatki odrobiną wody i czekamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy. Jabłko ścieramy na tarce mieszamy z cynamonem i kardamonem i dodajemy do płatków. W osobnej misce ubijamy trzepaczką białko z mlekiem. Wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy ją płatkami następnie wylewamy na nią masę mleczną.
    Całość zapiekamy ok 30 minut.

Porady

Aby owsianka nie przywarła do formy, musimy wysmarować ją oliwą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy