Zapiekana marchewka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie danie na przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marchewka 60 dag
    Masło 2-3 łyżki
    Ryż ½ szklanki
    Ser żółty 40 gram
    Sól do smaku
    Cukier do smaku

Zapiekana marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i łyżki masła. Ugotować pod przykryciem do miękkości. Ryż opłukać, zalać szklaną wrzącej wody, posolić i gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie połączyć z marchewką, doprawić do smaku. Rondel wysmarować masłem, włożyć marchewkę z ryżem, posypać startym serem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy