Zapiekana kasza kuskus z bakaliami.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki deser,który robiłam pierwszy raz,wyszło naprawdę bardzo pysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag kaszy kuskus
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    5 łyżek cukru
    1 żółtko
    5 łyżek śmietany kremówki (30 %)
    10 dag rodzynek
    10 dag suszonych moreli
    3-4 łyżki orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania

Zapiekana kasza kuskus z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowana kasza. 1. Mleko zagotować z wodą i 2 łyżkami cukru,wsypać kaszę i mieszając gotować aż zgęstnieje.Zdjąć z ognia,odstawić aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Składniki. 2. Morele i orzechy drobno pokroić.Śmietanę kremówkę,żółtko i pozostały cukier dokładnie połączyć,można ubić mikserem.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Do zapiekania. 3. Do kaszy dodać bakalie i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy ,powierzchnie wyrównać i lekko uklepać.Zalać żółtkiem z śmietaną.
  • Upieczone. 4. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy od razu gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy