Zapiekana kapusta z mięsem, kaszą i ryżem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna , zapiekana kapusta z mięsem mielonym, kaszą jęczmienną i ryżem. Całość skąpana w przecierze pomidorowym. Doskonała na obiad lub wczesną kolację.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    1 cebula
    3 łyżki masła
    2 szklanki wody
    2 listki laurowe
    1 główka białej kapusty
    1 pęczek koperku
    1 łyżka przyprawy do mies
    1/2 kg. mielonej szynki
    1 butelka przecieru pomidorowego z przyprawami[700 g. ]
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    wrzątek na sparzenie kapusty
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekana kapusta z mięsem, kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Na maśle szklę pokrojoną cebulę, dodaje kaszę i ryż , podsmażam, podlewam wodą, dodaje listki laurowe, po 2 szczypty soli i pieprzu i gotuję , aż kasza wchłonie płyn, studzę. Do mięsa dodaję kaszę z ryżem, pokrojony koperek, przyprawiam przyprawą do mięs, solą i pieprzem, łączę. Z kapusty wykrawam środek, wkładam do wrzątku, i wyjmuje po lekko obgotowanym liściu, studzę, odkrawam grubą część liścia.
  • jk 2. W naczyniu do zapiekania umieszczam 1/3 przecieru, układam liście, mięso, przecier, liście, mięso, przecier, liście. Naczynie nakrywam, piekę 1 godzinę, w temp. 180 stopni. Podaję posypane pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Mięso Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować