Smaczna , zapiekana kapusta z mięsem mielonym, kaszą jęczmienną i ryżem. Całość skąpana w przecierze pomidorowym. Doskonała na obiad lub wczesną kolację.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 cebula
3 łyżki masła
2 szklanki wody
2 listki laurowe
1 główka białej kapusty
1 pęczek koperku
1 łyżka przyprawy do mies
1/2 kg. mielonej szynki
1 butelka przecieru pomidorowego z przyprawami[700 g. ]
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
wrzątek na sparzenie kapusty
naczynie do zapiekania
Zapiekana kapusta z mięsem, kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szklę pokrojoną cebulę, dodaje kaszę i ryż , podsmażam, podlewam wodą, dodaje listki laurowe, po 2 szczypty soli i pieprzu i gotuję , aż kasza wchłonie płyn, studzę. Do mięsa dodaję kaszę z ryżem, pokrojony koperek, przyprawiam przyprawą do mięs, solą i pieprzem, łączę. Z kapusty wykrawam środek, wkładam do wrzątku, i wyjmuje po lekko obgotowanym liściu, studzę, odkrawam grubą część liścia.
Komentarze