ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaniwy (canihua)
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka kokosowego
    50 g gorzkiej czekolady min. 70%
    2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
    1 jajko
    garść truskawek
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Śniadanie

Zapiekana kaniwa czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi.
  • 2. Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy.
  • 3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy - około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy do kokilek. Na wierzch układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
    Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a'la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbić jajko i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować