Zapiekana gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Taka zapiekanka to przepyszny i doskonały obiad w upalne dni. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań a jest bardzo sycąca.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 ½ szklanki ugotowanych kurek ( ja miałam mrożone)
    450 g świeżego kalafiora
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
    200 g sera żółtego
    200 g śmietany
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
    2 łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, osączamy.
  • 2. Kurki przesmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • 3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Do kaszy dodajemy ser (50 g odkładamy), przyprawiamy i mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 5. Na kaszę wykładamy 2 szklanki kurek, na nie rozkładamy tuńczyka i różyczki kalafiora.
  • 6. Następnie wykładamy pozostałą kaszę.
  • 7. Śmietanę mieszamy z odłożonym serem i kurkami, przyprawiamy odrobiną Kucharka, mieszamy i smarujemy zapiekankę.
  • 8. Całość posypujemy dowolną ilością lubczyku. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (z termoobiegiem).

Porady

Podajemy z sezonową surówką np. z mizerią z ogórka świeżego, pomidorka i cebuli. Można też podać z dowolnym sosem wg upodobań - gorącym lub zimnym (np. czosnkowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować