Zapiekana czosnkowa karkówka

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg karkówki
    1 łyżeczka przyprawy do karkówki
    sól, pieprz
    5 łyżek mąki
    7 ząbków czosnku
    3 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana czosnkowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni.
    Krok 2

    Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę. Połową nacieramy mięso i odstawiamy na 10 minut.
    Krok 3

    W tym czasie drugą część czosnku mieszamy razem z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem.
    Krok 4

    Sos wylewamy na karkówkę. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować