Zapiekana cukinia z mięsem*

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie świeżej cukinii z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, a to wszystko zwieńczone chrupiącą skorupką z sera i mozzarelli. Czego chcieć więcej. Idealna propozycja dla mam które chcą przemycić trochę warzyw do obiadu. Na pierwszy rzut oka cukinia wygląda jak zapiekanka, jednak jest dziesięć razy zdrowsza. Dzięki cukinii dostarczamy potrzebnego błonnika, w mięsie znajdziemy białko, a w serze niezbędne tłuszcze. W szybki sposób otrzymujemy pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 cukinie
    * 2 ząbki czosnku
    * oliwa z oliwek
    * świeża bazylia
    * mozzarella wiórki
    * parmezan (lub inny ulubiony ser)
    * sól, pieprz

    SOS:
    * 500g mięsa mielonego
    * sos pomidorowy
    * 1 cebula
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 łyżka oliwy z oliwek
    * przyprawy < sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chili, bazylia, oregano, majeranek, curry >
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Zapiekana cukinia z mięsem* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana cukinia 1. 1. Cukinie dokładnie myjemy . Kroimy wzdłuż na pół i wybieramy środek łyżką (nie za dużo, żeby cukinie się nie rozpadły po nałożeniu sosu).
    2. Tak przygotowane cukinie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wnętrze cukinii przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Układamy kilka plasterków czosnku oraz listki bazylii. Możemy spód również wyłożyć cienką warstwą sera żółtego/ mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut .
    3. Na patenie wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę od czasu do czasu mieszając do zeszklenia cebuli. Dla lepszego efektu zeszklenia, możemy posypać szczyptą soli. Następnie wciskamy ząbek czosnku i dodajemy mięso. Mieszamy tak aby mięso rozdzieliło się na drobne kawałeczki. Do smaku solimy, pieprzymy i dodajemy około łyżeczki curry. Gdy mięso będzie gotowe wlewamy sos pomidorowy (świetnie sprawdzą się również krojone pomidory z puszki bądź kartonu - te też dostaniemy w sklepie ). Dodajemy pozostałe przyprawy według własnych preferencji.
    4. Wyciągamy cukinie z piekarnika, wypełniamy sosem. Wierzch posypujemy mozzarellą i parmezanem (lub innym serem).
    5. Całość znowu ląduje w piekarniku

Porady

+ Jeśli cukinie były grubsze zamiast na 10 minut możemy je trochę dłużej potrzymać w piekarniku, aż zmiękną. Jednak należy uważać aby się nie zaczęły rozpadać . + Wersja WEGETARIAŃSKA tego dania to wymienienie mięsa mielonego na gotową mieszankę roślinną a'la wołowe (np. od firmy Dobra kaloria, znajdziemy je na pewno w Lidlu i Żabce)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować