Zapiekana cukinia z kuskusem

0 (0 ocen)

Z cukinii można wyczarować wspaniałe potrawy. Można ją jeść na surowo, smażyć, piec, faszerować. Ma mało kalorii a sezon na nią trwa aż do jesieni. U mnie dziś cukinia faszerowana.

Składniki:

  • cukinia
    kuskus
    kawałek pora
    papryka czerwona
    pomidor
    olej kokosowy do smażenia
    orzechy nerkowca do posypania wierzchu
    listki bazylii
    sól ziołowa
    pieprz
    czosnek niedźwiedz

Zapiekana cukinia z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół a połówki jeszcze na kawałki. Usunęłam gniazda nasienne i oprószyłam cukinie z każdej strony solą ziołową i pieprzem Odstawiłam.

    Kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzątkiem. W garnku na oleju kokosowym smażyłam pokrojonego pora razem z papryką czerwoną, pokrojoną w małą kostkę, po chwili dorzuciłam pokrojone pomidory, wszystko razem jeszcze przez małą chwilę ze sobą smażyłam.

    Dodałam napęczniały kuskus oraz doprawiłam do smaku solą ziołową, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Gdy farsz ostygł wkruszyłam kilka kawałków sera solankowego z zalewy oraz dodałam trochę listów bazylii.

    Farszem napełniłam kawałki cukinii. Po wierzchu posypałam pokruszonymi orzechami nerkowca i zapiekałam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy