Z cukinii można wyczarować wspaniałe potrawy. Można ją jeść na surowo, smażyć, piec, faszerować. Ma mało kalorii a sezon na nią trwa aż do jesieni. U mnie dziś cukinia faszerowana.
Składniki:
cukinia
kuskus
kawałek pora
papryka czerwona
pomidor
olej kokosowy do smażenia
orzechy nerkowca do posypania wierzchu
listki bazylii
sól ziołowa
pieprz
czosnek niedźwiedz
Zapiekana cukinia z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół a połówki jeszcze na kawałki. Usunęłam gniazda nasienne i oprószyłam cukinie z każdej strony solą ziołową i pieprzem Odstawiłam.
Kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzątkiem. W garnku na oleju kokosowym smażyłam pokrojonego pora razem z papryką czerwoną, pokrojoną w małą kostkę, po chwili dorzuciłam pokrojone pomidory, wszystko razem jeszcze przez małą chwilę ze sobą smażyłam.
Dodałam napęczniały kuskus oraz doprawiłam do smaku solą ziołową, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Gdy farsz ostygł wkruszyłam kilka kawałków sera solankowego z zalewy oraz dodałam trochę listów bazylii.
Farszem napełniłam kawałki cukinii. Po wierzchu posypałam pokruszonymi orzechami nerkowca i zapiekałam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze