Zaparzany krem białkowy, bez termometru

  • wyświetlono: 588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 2

Lekki, puszysty, tradycyjny krem na bazie białek nie tylko do ptysi.

  • 12 porcje
  • 45min
  • Trudny

Składniki

160 g białek
320 g cukru drobnego do ciast i wypieków, łatwo rozpuszczalny
75 ml wody
łyżeczka cream of tartar
łyżka soku z cytryny
łyżeczka pasty waniliowej

Sposób przygotowania przepisu:

Zaparzany krem białkowy, bez termometru

  • 1. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy do ochłodzenia, jednocześnie dodajemy aromat i sok cytrynowy (trwa to około 8-10 minut, w zależności od mocy miksera). Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę.

Porady

Tym kremem można dekorować torty, robić różne kwiaty lub po prostu włożyć do pucharków posypać orzechami albo dodać świeże owoce. Świetnie łączy się również z barwnikami, co przy jego świetnej plastyczności daje możliwość tworzenia dowolnych dekoracji.Wykonanie tego kremu wymaga wprawy i poznania mocy swojego miksera.Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną część białek dajemy dwie części cukru np. na 100 g białek należy użyć 200 g cukru. Dzięki cream of tartar krem nie traci formy, cukier w nim się nie krystalizuje i dlatego nie podchodzi wodą.Prawidłowo wykonany krem łatwo daje się formować i można nim wykonywać najbardziej precyzyjne dekoracje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krembiałkakrem zaparzany

Komentarze

Podobne przepisy

image-18f916g

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Pączki zaparzane z dwóch jaj

Pączki choć mają tylko 2 jajka,...

Dodane przez: Karolina Klimczak

LUkier z piany zaparzanej

Coś innego....

image-1jbrw4e

Dodane przez: pm134

malinuś z białkową czupryną

Pasję kulinarną przekazała mi moja...

Babka białkowa kokosowo – makowa

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Babka białkowa kokosowo – makowa

Przepyszna babka o intensywnie...

image-0m0sqdw

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Pączki zaparzane z żółtkami i budyniem

Pączki zaparzane z żółtkami, są...

image-07j6k1a

Dodane przez: Słodkie Rewolucje

BEZ PIECZENIA Szarlotka z kremem i musem...

Ciasto nie wymagające pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE