Zaparzany krem białkowy, bez termometru

4.98 (168 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Lekki, puszysty, tradycyjny krem na bazie białek nie tylko do ptysi.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 160 g białek
    320 g cukru drobnego do ciast i wypieków, łatwo rozpuszczalny
    75 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Zaparzany krem białkowy, bez termometru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy do ochłodzenia, jednocześnie dodajemy aromat i sok cytrynowy (trwa to około 8-10 minut, w zależności od mocy miksera). Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę.

Porady

Tym kremem można dekorować torty, robić różne kwiaty lub po prostu włożyć do pucharków posypać orzechami albo dodać świeże owoce. Świetnie łączy się również z barwnikami, co przy jego świetnej plastyczności daje możliwość tworzenia dowolnych dekoracji.Wykonanie tego kremu wymaga wprawy i poznania mocy swojego miksera.Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną część białek dajemy dwie części cukru np. na 100 g białek należy użyć 200 g cukru. Dzięki cream of tartar krem nie traci formy, cukier w nim się nie krystalizuje i dlatego nie podchodzi wodą.Prawidłowo wykonany krem łatwo daje się formować i można nim wykonywać najbardziej precyzyjne dekoracje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować