Zapach świąt w środku lata.....ciasto cynamonowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier wymieszać razem w misce
2.W drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre czyli mleko, olej i jajko
3.Następnie mokre składniki wlać do miski z suchymi i dobrze wymieszać ( ciasto będzie bardzo gęste, więc należy mieszać tak aby zebrać wszystkie składniki ze ścianek miski )
4.Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki
5.Ciasto przełożyć do małej tortownicy ( 20 cm ) lub formy do pieczenia ( u mnie keksówka ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
6.Na cieście ułożyć śliwki najlepiej rozciętą stroną do dołu. Posypać wierzch ciasta brązowym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 - 45 minut ( sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku )
Komentarze