zapach świąt w środku lata.....ciasto cynamonowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

cynamon i śliwki.......duet doskonały

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.67 szklanki
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - olej roślinny: 0.25 szklanki
    - jajko duże: 1 sztuka
    - śliwki: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Zapach świąt w środku lata.....ciasto cynamonowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier wymieszać razem w misce
  • 2. W drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre czyli mleko, olej i jajko
  • 3. Następnie mokre składniki wlać do miski z suchymi i dobrze wymieszać ( ciasto będzie bardzo gęste, więc należy mieszać tak aby zebrać wszystkie składniki ze ścianek miski )
  • 4. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki
  • 5. Ciasto przełożyć do małej tortownicy ( 20 cm ) lub formy do pieczenia ( u mnie keksówka ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • 6. Na cieście ułożyć śliwki najlepiej rozciętą stroną do dołu. Posypać wierzch ciasta brązowym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 - 45 minut ( sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować