Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robimy rozczyn, czekamy aż ciasto wyrośnie i pieczemy...Nie sposób się oprzeć cudownie pachnącymi rogalikami, albo makową strucją na którą dziś was zapraszam.

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne nam będą:
    2 szkl. mleka
    6 łyżek cukru
    10 dag drożdży
    20 dag mąki


    80 dag maki
    4 jajka
    3 żółtka
    10 dag smalcu
    10 dag masła
    4 łyżki cukru
    1 kieliszek spirytusu
    2 cukry waniliowe

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Robimy rozczyn gęstości kwaśnej śmietany.

    Gdy rozczyn wcześniej przygotowany nam podrośnie dodajemy 80 dag mąki, 4 jajka, 3 żółtka (białka wykorzystamy na pyszne bezy :) ), 10 dag smalcu, 10 dag masła - roztopić i wlać chłodne do ciasta, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek spirytusu, 2 cukry waniliowe.
    Wyrabiamy całość i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz.
    Gdy ciasto wielokrotnie powiększy swoją obiętość wykładamy go na stolnicę wysypaną wcześniej mąką.
    Wałkujemy, kroimy w trójkąty, nakładamy konfiturę i zawijamy w rogaliki.
    Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do momentu złotego koloru :)

Komentarze

Podobne przepisy