Robimy rozczyn, czekamy aż ciasto wyrośnie i pieczemy...Nie sposób się oprzeć cudownie pachnącymi rogalikami, albo makową strucją na którą dziś was zapraszam.
60 min
Składniki:
Potrzebne nam będą:
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
10 dag drożdży
20 dag mąki
80 dag maki
4 jajka
3 żółtka
10 dag smalcu
10 dag masła
4 łyżki cukru
1 kieliszek spirytusu
2 cukry waniliowe
Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn gęstości kwaśnej śmietany.
Gdy rozczyn wcześniej przygotowany nam podrośnie dodajemy 80 dag mąki, 4 jajka, 3 żółtka (białka wykorzystamy na pyszne bezy :) ), 10 dag smalcu, 10 dag masła - roztopić i wlać chłodne do ciasta, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek spirytusu, 2 cukry waniliowe.
Wyrabiamy całość i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz.
Gdy ciasto wielokrotnie powiększy swoją obiętość wykładamy go na stolnicę wysypaną wcześniej mąką.
Wałkujemy, kroimy w trójkąty, nakładamy konfiturę i zawijamy w rogaliki.
Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do momentu złotego koloru :)
Komentarze