Ciasto Zalotne kocie oczka

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

To ciasto kochają najmłodsi i szybciutko sięgają po następny kawałek :) Pięknie się prezentuje na talerzu, ma pyszny czekoladowy smak, a jego przygotowanie to dosłownie chwilka

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 100g miękkiego masła,
    • 10 łyżek cukru pudru,
    • szczypta soli,
    • 3 jajka (Osobno białka i żółtka),
    • 10 łyżek mleka,
    • 5 łyżek kakao,
    • 1 szklanka mąki krupczatki,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • aromat rumowy,
    • 1 opakowanie małych biszkoptów,
    • marmolada,
    • masło do wysmarowania formy,
    • mąka do oprószenia formy
    • POLEWA:
    • 125g margaryny,
    • 3 łyżki kakao,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • 2 łyżki wody,
    • 5 łyżek gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto zalotne kocie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalotne kocie oczka 1. CIASTO: Małe biszkopciki posmaruj marmoladą (bądź powidłami śliwkowymi) i sklej je, odłóż je na godzinę, aby dobrze się skleiły.
  • Zalotne kocie oczka 2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę keksową wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder, kilka kropli aromatu rumowego i utrzyj razem do białości. Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z masą maślaną.
  • Zalotne kocie oczka 3. Następnie dodawaj stopniowo na przemian mleko i sypkie składniki, delikatnie mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto wylej do formy, zostaw 1-2 łyżki ciasta. W Ciasto powciskaj biszkopciki jeden obok drugiego, posmaruj resztą ciasta, aby zakryć wystające biszkopty. Piecz w 170 stopniach przez około 40 minut. Ciasto po wystudzeniu wyjmij i polej polewą.
  • 4. POLEWA: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. W garnuszku umieść margarynę, cukier i kakao. Podgrzewaj je na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i składniki się połączą. Wówczas dodaj żelatynę, wymieszaj (nie gotuj masy). Gdy masa przestygnie dodawaj po jednej łyżce śmietany ciągle mieszając. Gdy uzyskasz kremową konsystencję polej nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować