To ciasto kochają najmłodsi i szybciutko sięgają po następny kawałek :) Pięknie się prezentuje na talerzu, ma pyszny czekoladowy smak, a jego przygotowanie to dosłownie chwilka
Ciasto zalotne kocie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Małe biszkopciki posmaruj marmoladą (bądź powidłami śliwkowymi) i sklej je, odłóż je na godzinę, aby dobrze się skleiły.
2.Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę keksową wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder, kilka kropli aromatu rumowego i utrzyj razem do białości. Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z masą maślaną.
3.Następnie dodawaj stopniowo na przemian mleko i sypkie składniki, delikatnie mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto wylej do formy, zostaw 1-2 łyżki ciasta. W Ciasto powciskaj biszkopciki jeden obok drugiego, posmaruj resztą ciasta, aby zakryć wystające biszkopty. Piecz w 170 stopniach przez około 40 minut. Ciasto po wystudzeniu wyjmij i polej polewą.
4.POLEWA: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. W garnuszku umieść margarynę, cukier i kakao. Podgrzewaj je na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i składniki się połączą. Wówczas dodaj żelatynę, wymieszaj (nie gotuj masy). Gdy masa przestygnie dodawaj po jednej łyżce śmietany ciągle mieszając. Gdy uzyskasz kremową konsystencję polej nią ciasto.
Komentarze