Kremowa zupa cebulowo - serowa uwodzi słodyczą cebuli i aromatem tymianku. W sam raz, by zachwycić męską "połówkę".
40 min
Składniki:
6 - 8cebul
3 szklanki bulionu z kostki mięsnej
10 dag łagodnego sera żółtego w kawałku
serek topiony o smaku gouda
masło do smażenia
sól
pieprz
cukier
tymianek (suszony)
1.Obrane i umyte cebule pokrój w plastry. Oprószoną solą, pieprzem i cukrem cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor.
2.Podsmażoną cebulę dodaj do gotującego się bulionu z kostki mięsnej i gotuj przez 20 minut.
3.Dodaj do zupy starty żółty ser oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Mieszaj od czasu do czasu aż się całkiem roztopią. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
4.Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na krem (można odłożyć 2 łyżki cebuli do dekoracji). Dodaj tymianek i ponownie zagotuj.
Komentarze