Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie dość, że tani to i niesamowicie pyszny i sycący! Z podanej porcji można nakarmić aż 6 głodnych osób :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 300 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana: 400 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - masło: 160 gramów
    FARSZ:
    - Cebule duże: 7 sztuk
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - serek topiony: 150 gramów
    - ser żółty: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - sos Worcesterhire: 3 łyżki
    - lubczyk suszony: 1 szczypta
    - szczypiorek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem.
    Jajka kroimy w dużą kostkę.
    Ser żółty ścieramy.
    Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 190st.
    Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita.
    Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej 2/3 ciasta. Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za rzadkie to warto dodać do niego mleka).
    Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować