REKLAMA

Zalewajka z wędzonymi frankfurterkami

wyświetlono: 628 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pyszna, rozgrzewająca zalewajka z wędzonym posmakiem. Według domowników cyt. "o niebo lepsza niż na zwykłej kiełbasce" :)

opublikowany: 20.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 średnie kostki od schabu
    8 sztuk wędzonych frankfurterek
    5-6 średnich ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka: ziaren ziela ang., pieprzu ziarnistego, liści laurowych
    pół szklanki barszczu białego (z butelki)
    barszcz biały w torebce "Winiary"
    3 płaskie łyżki śmietany
    dwie małe łyżeczki chrzanu
    majeranek do smaku
    odrobina oleju
    sól do smaku (ilość według uznania)
    jajka (ilość według uznania)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Zalewajka z wędzonymi frankfurterkami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z kości od schabu, wodę trochę solimy nie za dużo, aby potem była możliwość dosolenia w razie potrzeby, dodajemy liście laurowe, ziele ang., pieprz ziarnisty. Wywar gotujemy przynajmniej godzinę od momentu zagotowania.
  • 2. Po ugotowaniu wywaru, kostki wyjmujemy i obieramy z mięska. Obieramy również ziemniaki i kroimy w kostkę, frankfurterki kroimy w mniejsze kawałki, cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • "Zalewajka z wędzonymi  frankfurterkami" 3. Ziemniaki wkładamy do wywaru i gotujemy, a w tym czasie wlewamy odrobinę oleju na patelnię wrzucamy na nią mięsko i frankfurterki, podsmażamy, potem kolejno dodajemy cebulkę i czosnek i jeszcze chwilę podpiekamy.
  • 4. Tak podsmażone składniki wkładamy łyżką do gotujących się ziemniaków (najlepiej cedzakową tak by nie wlać tego oleju). Gotujemy jeszcze aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy zalewajkę z ognia. W miseczce rozrabiamy barszcze i śmietanę (roztrzepujemy), dolewamy do tego odrobinę gorącego wywaru, by zahartować i przecedzamy przez siteczko całość do zalewajki. Ponownie zagotowujemy, dodajemy na koniec chrzan, posypujemy całość majerankiem i doprawiamy jeszcze według uznania solą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Zalewajka

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa.

kategoria: Zupy barszcz barszcz biały zalewajka opublikowany: 18.01.2014 | wyświetlono: 2002 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1
Dodane przez: Reniutka palinos

Zalewajka z grzybami

Zalewajka to bardzo prosta zupa przygotowana na bazie ziemniaków i żytniego żuru.

kategoria: Zupy zalewajka opublikowany: 01.11.2015 | wyświetlono: 37135 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Milena127 IMG_20210913_200422

Zalewajka Świętokrzyska

Tą zupkę często gotuję bo wszyscy ją uwielbiają z dodatkiem kiełbasy oraz jajka.

kategoria: Zupy barszcz żur zalewajka jajko opublikowany: 05.03.2015 | wyświetlono: 1477 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Zalewajka

Wspomnienie mojego dzieciństwa

kategoria: Zupy zalewajka opublikowany: 07.06.2017 | wyświetlono: 1517 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE