Zalewajka z grzybkami i ziemniakami

4.5 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Ta zupa jest świetnym rozwiązaniem na szybki, rozgrzewający i sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kiełbaski śląskie
    5 ziemniaków
    1 marchewka
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    100g słoniny
    2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang.
    łyżka majeranku
    łyżka lubczyku suszonego
    3 suszone grzybki
    ok 1/2l zakwasu na żurek
    2 łyżki śmietany
    świeża natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku

    jajka na twardo-ilość wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zalewajka

Zalewajka z grzybkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, kiełbasę pokroić w talarki. Razem przesmażyć na rozgrzanej patelni do wytopienia się słoniny. W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić przesmażoną kiełbaskę i słoninkę (bez wytopionego tłuszczu- ten zachowujemy do innych celów), pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli nie lubicie zbyt kwaśnej zupy). Dodajemy majeranek i lubczyk, gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.
    Podajemy z jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować